Historické palné zbraně a zbrojní průkaz?

Při pohledu na naši nabídku palných zbraní Vás možná napadla myšlenka, zda si danou zbraň můžete pořídit i bez vlastnictví zbrojního průkazu. Odpověď na Vaši otázku je ANO. Níže si podrobněji rozebereme legislativní podmínky, které jsou spojeny s pořízením a vlastnictvím historických zbraní.


1_132024 rejpg

Legislativa

Novela zákona 13/2021 Sb., o střelných zbraních a střelivu definuje v § 3 kategorie zbraní a střeliva:

  1.   zakázané zbraně a zakázané střelivo, kterými jsou zbraně kategorie A a zbraně kategorie A-I,
  2.  zbraně podléhající povolení, kterými jsou zbraně kategorie B,
  3.  zbraně podléhající ohlášení, kterými jsou zbraně kategorie C a zbraně kategorie C-I,
  4.  ostatní zbraně, kterými jsou zbraně kategorie D, a
  5.  střelivo, které není zakázané (dále jen „střelivo“).

Námi nabízené palné zbraně spadají do kategorie D, které nepodléhají registraci. Do této kategorie patří zejména zbraně historické, paintballové zbraně, plynové zbraně, znehodnocené zbraně a další jiné. Skupinu historických zbraní definuje zákon v příloze č. 1 jako:

  1. střelná zbraň, která byla vyrobena do 31. prosince 1890, a současně platí, že všechny hlavní části zbraně byly vyrobeny do 31. prosince 1890,
  2.  jednoranová nebo dvouranová palná zbraň, která byla zkonstruována do 31. prosince 1890 a její konstrukce je založena na principech doutnákových, kolečkových, křesadlových nebo perkusních zámkových systémů, nebo
  3. jehlovka, která byla zkonstruována do 31. prosince 1880.
Veškeré námi nabízené palné zbraně spadají do této kategorie. Zbraně, které by podléhaly registraci, v našem sortimentu nenaleznete.

Využití historických zbraní

 Pro samotné využití historických zbraní existuje řada podmínek a pravidel, které určitým způsobem limitují jejich použití. Základ tvoří obecná pravidla, která spočívají v omezení nosit zbraň viditelně na veřejnosti. Za určitých okolností může být akceptována výjimka, kdy zbraň bude využita např. při kulturních akcích (bez využití střelby…). Dále by měl majitel zabezpečit zbraň a střelivo proti zneužití a zajistit, aby nedošlo ke ztrátě či odcizení.

 Samotnou střelbu z historických zbraní nedoporučujeme. Přestože mají námi nabízené zbraně funkční mechanismu, prodáváme je pouze ke sběratelským a investičním účelům. Záruku na poškození zbraně střelbou nemůžeme deklarovat. Dle našeho názoru tyto zbraně nejsou určeny pro střelbu, ale pouze pro potěchu oka a uchování hodnoty.

 

Váš tým Investice do historie.

 

Zdroj: Zákon č. 13/2021 Sb. Zákon, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 156/2000 Sb., o ověřování střelných zbraní a střeliva, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2021-13